Visu laiku izcilākais šķēpmetējs pasaulē Jānis Lūsis

Izcilākais Latvijas šķēpa metējs Jānis Lūsis savu pirmo panākumu guva jau 1962.gadā, kad izcīnīja savu pirmo no 12 bijušās Padomju savienības čempiontituliem. Nesatricināms kā klints jebkurās sacensībās. Par to Latvieti zināja un cienīja arī visā plašajā pasaulē – Eiropas čempionātos Lūsis četras reizes pierādīja, ka ir Labākais šķēpraidis!

Intervija (2016) - Valentīns Mazzālītis, Jāņa Lūša treneris
Intervija (2016) - Voldemārs Lūsis, Jāņa Lūša dēls

Jānis Lūsis ir vienīgais latvietis, kurš karjerā izcīnīja visas trīs Olimpiskās medaļas. 1964.gadā Tokijā Lūsim bronza – tā Lielajam Jānim pat bija maza vilšanās un 1968.gada Mehiko spēlēs Lūsis bija galvenais favorīts uz zeltu!

Mehiko, 1968.gada 16.oktobra pēcpusdienā Lūsis visā spožumā parādīja savu firmas zīmi – milzīgo pārliecību pār saviem spēkiem. Mehiko spēlēs, pēdējā mēģinājumā Lūsis veica ieskrējienu un apstājās…

Intervija (2016) - Jānis Lūsis, Visu laiku izcilākais šķēpmetējs pasaulē
Intervija (2016) - Elvīra Ozoliņa, Jāņa Lūša dzīvesbiedre

90 metri un 10 centimetri ļāva Lūsim beidzot saņemt nopelnīto zelta godalgu. 1972.gadā Lūsis savai kolekcijai pievienoja vēl sudrabu Minhenes spēlēs. Jānis Lūsis divreiz labojis Pasaules rekordu un 1987.gadā viņu pelnīti atzina par visu laiku labāko šķēpmetēju Pasaulē. 2014.gadā Lūsi kā vienīgo šķēpmetēju no visas pasaules uzņēma vieglatlētikas slavas zālē!