Tokijas olimpiskās spēles 2020 - kā būt?

Ziņu aģentūra Reuters uzzinājusi, ka Tokijas olimpisko spēļu organizatori bez liekas publicitātes gatavojot plānu spēļu pārcelšanai vai aizvadīšanai bez skatītājiem. SOK prezidents Tomass Bahs pagaidām nevēlas nosaukt datumu, līdz kuram jābūt skaidrībai par olimpisko spēļu norisi. Olimpisko spēļu tematu turpina Normunds Melderis.

Kad 2013.gada septembrī Starptautiskās olimpiskas komitejas sesijā Japānas galvaspilsēta Tokija ieguva tiesības uzņemt 2020.gada vasaras olimpiskās spēles, neviens nešaubījās, ka sacensības notiks visaugstākajā līmenī. Un viss tieša tā arī būtu bijis, ja ne pēkšņi - coronavirusa pandēmija, kas visu sagriezusi kājām gaisā. Faktiski visas pasaules lielākās sporta sacensības ir pārtrauktas vai atceltas. Arī pār Tokijas spēlēm sabiezējuši atcelšanas vai pārcelšanas mākoņi.

Intervija - Andris Staģis, vieglatlētikas statistiķis

Vēsturē līdz šim  olimpiskās spēles ir atceltas tikai Pasaules karu dēļ. Taču šoreiz iemesli nav politiski, bet gan medicīniski. Tikmēr japāņi ir apņēmības pilni un pārliecināti, ka spēles notiks un plānotajā termiņā. Kā vēl viens apliecinājums tam ir fakts, ka nulle, kā Grieķijā ir iedegta olimpiskā uguns un lāpa, kas sākusi ceļu pretī Japānai. Tikmēr spēļu mājvietā lielākā daļa olimpisko arēnu jau ir gatavas uzņemt spēles. Daudz sarežģītāks jautājums ir par sportistiem. Šobrīd pandēmija vismazāk skārusi Āfriku. Tikmēr Eiropā un Ziemeļamerikā liela daļa sporta bāžu un arī treniņvietu ir slēgtas.

Intervija - Andris Staģis, vieglatlētikas statistiķis

Pašlaik nav arī skaidrs, kad sporta bāzes tiks atvērtas un sportisti varēs pilnvērtīgi trenēties. Dažās valstīs šis režīms ir brīvāks, citās stingrāks. Un tie, kuriem šie apstākļi ir sliktāki, ar šo situāciju nav apmierināti.

Patlaban no Latvijas ceļazīmi uz Olimpiskajām spēlēm sev nodrošinājuši 10 dalībnieki. Viņu vidū ir jātnieks Kristaps Neretnieks, kurš pašlaik jau plānoti uzturas Nīderlandē. Viņa komandā joprojām rit sagatavošanās darbs spēlēm.

Intervija - Ilze Jansone, Kristapa Neretnieka menedžere

Otra problēma ir tā, ka liela daļa kvalifikācijas sacensību ir atceltas vai pārceltas. Tādējādi sportistiem nav īsti skaidrs - kā varēs sasniegt Tokiju. Pastāv arī iespēja, ka, ja kvalifikācijas sacensības nenotiks, tad dalībnieku loku noteiks pēc ranga.

Starptautiskā olimpiskā komiteja jau paziņojusi, ka izšķirošo lēmumu par Tokijas spēlēm pieņems vadoties no Pasaules veselības organizācijas rekomendācijas.

Intervija - Ilze Jansone, Kristapa Neretnieka menedžere
Intervija - Andris Staģis, vieglatlētikas statistiķis

Tuvākie mēneši sniegs atbildi uz galveno jautājumu par spēlēm. Cerība mirst pēdējā!