Sporta objekti Latvijā

Ārkārtējā situācija Latvijā radījusi dīkstāvi praktiski visos sporta objektos, kuri nonākuši dziļā krīzē. Tematu turpina Raimonds Rudzāts.

Covid-19 pandēmija ir paralizējusi sporta nozari visa pasaulē. Arī Latvijā savu darbību ir apturējuši gandrīz visi apjumtie sporta objekti. Kamēr sportot gribētāji risinājumu mēģina rast brīvā dabā vai savās dzīvesvietās, tikmēr sporta objektu vadītājus māc liela neziņa par nākotni.
Sporta klubs „Panatta” ir ģimenes uzņēmums, kuru vada Agris un Līga Baltmaņi. Viņu klubs kļuvis par iecienītu galamērķi daudziem sportot gribētājiem Rīgā.

Intervija - Agris Baltmanis, SK Panatta vadītājs

«Kopā mums bija vairāk par 1000 klientiem, bet šie te apmeklējumi sadalījās 200-300 vienā dienā.»

Sporta klubs Panatta durvis saviem apmeklētājiem slēdza 18. martā. Katra dīkstāvē pavadītā diena apgrūtina sekmīgu darbības atsākšanu pēc ārkārtas stāvokļa beigām.

Intervija - Agris Baltmanis, SK Panatta vadītājs

«Mēs gan nomājam telpas, mums ir komunālie pakalpojumi, kuri mums jāapmaksā, gan iepriekš sniegti pakalpojumi, kas būs nākotnē veidojušies. Nomas maksas, preču piegādāti… Viss atkarīgs no tā, kā mēs spēsim vienoties par tālāko sadarbību.»

Dīkstāvē atrodas arī Siguldas sporta centrs, kas ir vietējās pašvaldības īpašums.  Centra direktors Juris Dzenis norāda, ka mēnesi ilga dīkstāve dod iespēju veikt dažādus labiekārtošanas darbus. Situācija sarežģītāka kļūšot tad, ja pēc 14. aprīļa darbību tomēr nevarēs atsākt.  

Intervija - Juris Dzenis, Siguldas Sporta centra direktors

«Mums, protams, būs jādomā uz priekšu, ko darīt ar darbiniekiem. Tas ir tāds viens no jautājumiem.»

Siguldas sporta centru kā savu treniņu vietu izmanto arī daudzi profesionāli sportisti. Pārsvarā -  ziemas sporta veidu pārstāvji. Bet ne tikai. Daļu sagatavošanās cikla nu jau pārceltajam Pasaules boksa Supersērijas finālam Siguldā aizvadīja arī Mairis Briedis.

Intervija - Juris Dzenis, Siguldas Sporta centra direktors

«Mūsu galvenais mērķis ir spēt nodrošināt profesionāliem sportistiem iespēju maija beigās-jūnija sākumā sākt gatavoties jaunajai sezonai.»

Bez valsts atbalsta sporta nozarei būs teju neiespējami atkopties no dīkstāves radītajām sekām. Kā pirmie ar atbalsta lūgumu pie valdības vērsās astoņu reģionālo olimpisko centru pārstāvji. Daudziem sporta objektu vadītājiem tas raisīja bažas, vai valsts piemērotie atbalsta mehānismi attieksies uz visiem sporta nozares dalībniekiem. Par sportu atbildīgās izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvis Edgars Severs skaidro, ka ir pieņemts regulējams pandēmijas tieši skarto nozaru atbalstam, un sporta nozare tajā ir plaši pārstāvēta.

Intervija - Edgars Severs, IZM sporta departamenta direktors

«Tas, kas mums ir izdevies: klasifikatorā ir visu sporta veidu darbošanās…»
 
Uz valsts atbalstu darbības turpināšanā cer arī sporta klubs Panatta, taču viņu situācija ir sarežģītāka.

Intervija - Agris Baltmanis, SK Panatta vadītājs

«Mums ir izveidojies neliels nodokļu parāds. Ņemot vērā to, domājam, kā mēs atbildīsim visām prasībām, kuras būs īstenotas, lai glābtu vai neglābtu uzņēmumus.»

Intervija - Edgars Severs, IZM sporta departamenta direktors

«Attiecībā uz aizņēmumiem – tur ir klasiskā banku vērtēšana. Vai banka izsniegtu aizdevumu uzņēmumam, kurš nav izpildījis uzdevumu pret valsti, - es ļoti šaubos. Bet būs valdības noteikumi, tur visi šie kritēriji un kārtība būs iekšā.»

Sporta objektu uzturēšana turpmākajos mēnešos solās būt liels izaicinājums. Vai visi sportot gribētāji pēc pandēmijas pārciešanas varēs atgriezties savās ierastajās treniņu vietās, būs atkarīgs no valdības noteiktajiem atbalsta saņemšanas kritērijiem. Raimonds Rudzāts, Kristaps Dombrovskis, Latvijas TV.