Matīss neizpratnē par VK vēstuli par iespējamām kompensācijām Flikam

Valsts kancelejas (VK) sagatavotais dokuments, kurā analizēta iespējamā notikumu attīstība, ja starptautiskā šķīrējtiesa bijušā „airBaltic" vadītāja Bertolta Flika prasību atzīs par pamatotu, ir diezgan jocīgs un dīvains, jo VK šajā procesā piedalījusies jau no paša sākuma - tā otrdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijai norādīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss.


Matīss pauda sašutumu par to, ka Valsts kanceleja tikai tagad nāk klajā ar šādiem apsvērumiem, lai gan tā piedalīdamās šajā procesā jau no paša sākuma, kad Bertolds Fliks iegādājās akcijas no SAS, tika slēgts valstij neizdevīgais akcionāru līgums, iegādātas obligācijas, veikti stabilizēšanas pasākumi un slēgta vienošanās ar kreditoriem. „Man liekas, ka šis ieteikums ir jocīgs un dīvains," atzīmēja ministrs.

Ministrs arī uzsvēra, ka pašlaik šādas pretenzijas tiesā nav, līdz ar to juridisks strīds nemaz nepastāv.

Jau ziņots, ka LTV raidījuma „Panorāma" rīcībā nonācis dokuments, kurā norādīts - ņemot vērā līdzšinējo starptautisko investīciju tiesību aizsardzības praksi, ir pamatotas bažas, ka Flika pretenzijas starptautiskajā šķīrējtiesā varētu tikt atzītas par pamatotām. Kā dokumentā norāda Valsts kancelejas eksperts, valstij jārēķinās ar 15--16 miljonus latu lielu kompensāciju.

Ministrs atteicās komentēt vēstules saturu, norādot, ka valsts pozīcija šajā jautājumā vēl nav sagatavota un izteikšanās pirms tam vājina valsts pozīcijas.

Tāpat ministram ir nepieņems veids, kā šis jautājums tiek pasniegts. Turklāt minētais dokuments ir ierobežotas pieejamības informācija, uzsvēra Matīss.