Sastrēgumstunda

Zīle attiecības koalīcijā vērtē kā sliktas

Līdz ar kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (Nacionālā apvienība) demisiju attiecības koalīcijā pašlaik ir sliktas, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstuna” atzina Nacionālās apvienības (NA) valdes loceklis, eiroparlamentārietis Roberts Zīle.

Viņš uzskata, ka bijušās ministres un Latvijas Nacionālās operas vadības konflikts bijis tikai viens no iemesliem, kādēļ premjers Valdis Dombrovskis („Vienotība”) pieprasīja kultūras ministres demisiju. Pēc Zīles domām, attiecības koalīcijā pašlaik ir sliktas, par ko viņš pārliecinājies, augustā piedaloties koalīcijas padomes sēdēs par budžetu.

„Cilvēciski attiecības ir sliktas,” teica Zīle.

Vienlaikus viņš uzskata, ka aiziet no valdības būtu gļēvi, jo ir jābūt valdībā, lai izpildītu savus mērķus. „Nacionālā apvienība paliek valdībā un mēs strādāsim pie budžeta,” apliecināja Zīle.

Savukārt Reformu partijas valdes priekšsēdētāja vietniece Sandra Sondore–Kukule raidījumā pauda viedokli, ka attiecības koalīcijā teatrāli saasinās ikreiz, tuvojoties vēlēšanām.

Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (“Saskaņas centrs”) uzskata, ka Nacionālā apvienība nepametīs valdību, jo pirms vēlēšanām ir izdevīgi atrasties koalīcijā.

Jau vēstīts, ka saistībā ar skandālu operā premjers pieprasīja kultūras ministres demisiju, kā rezultātā saasinājušās attiecības koalīcijā.

Sondore-Kukule: budžeta pieņemšanas process būs rādītājs iespējai veidot vienotu labējo partiju sarakstu Saeimas vēlēšanām

Nākamā gada budžeta pieņemšanas process parādīs, vai ir iespējams izveidot vienotu labējo partiju sarakstu nākamajām Saeimas vēlēšanām, uz ko aicinājusi Nacionālā apvienība (NA), Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” pauda Reformu partijas (RP) pārstāve Sandra Sondore-Kukule.

„Budžeta pieņemšanas process būs rādītājs, vai koalīcijas partijas spēj sadarboties un panākt rezultātu. Šis ir pārbaudījums koalīcijas priekšā, kas būs rādītājs,” teica Sondore-Kukule.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka apvienošanās formas pēc nedos rezultātu, jo vēlētājam ir jānotic, ka šādam politiskajam spēkam ir arī vienota ideoloģija.

„Šī doma ir apsverama, bet ne balstoties uz etniskiem principiem,” norādīja Sondore-Kukule.

NA valdes loceklis Roberts Zīle apliecināja, ka NA joprojām uztur šo aicinājumu, un, lai gan pēc kultūras ministres demisijas pieprasījuma attiecības koalīcijā ir saasinājušās, „ir iespējas sarunāties” un ir jāpārvērtē sava uzvedība.

Savukārt „Vienotības” pārstāvis, Saeimas deputāts Edvards Smiltēns ironizēja, ka beidzot
„Vienotība” ir sadzirdēta, bet Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis sprieda – ja labējās partijas spētu strādāt kopā, tas būtu apsveicami, bet pašlaik ZZS plāno Saeimas vēlēšanās startēt atsevišķi.

„Nekādi konkrēti piedāvājumi mums nav. Mums nav laika gaidīt, jāgatavojas vēlēšanām,” teica Augulis.

Tikmēr opozīcijā esošā „Saskaņas centra” Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš pauda viedokli, ka šāds aicinājums liecina par politisko vājumu. Uz šo izteikumu politologs Ivars Ījabs atgādināja, ka SC ir šādas konsolidācijas rezultāts tikai „krieviskajā flangā”.

Pēc politologa domām, Latvijas politiskā situācija drīzāk veicina fragmentāciju, nevis partiju konsolidāciju jeb saplūšanu.

Jau vēstīts, ka pirms neilga laika NA nāca klajā ar aicinājumu labējām partijām – “Vienotai”, ZZS un RP - veidot vienotu vēlēšanu sarakstu nākamajām Saeimas vēlēšanām.