Doktora grādu prettiesiska piešķiršana ir bezprecedenta gadījums

Doktora grāda prettiesiska piešķiršana Latvijas augstskolās ir bezprecedenta gadījums, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijā (LTV) atzina Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vadītāja Inita Juhņēviča.

Tas nozīmē, ka ir saņemts doktora grāds, pārkāpjot normatīvos aktus. Piemēram, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai atbilstoši Ministru Kabineta noteikumiem nav bijušas šādas tiesības. Šāda pārbaude notiek arī par Latvijas Universitāti un pirmdien IKVD nāks klajā ar secinājumiem. Par Latvijas Universitāti notiek pārbaude par zinātniskā grāda piešķiršanu mākslas studijās, atklāja IKVD vadītāja.

Juhņēviča norādīja, ka Ministru kabineta noteikumu grozīšana, iekļaujot tajā augstskolu, kas var piešķirt doktora grādu, varētu prasīt mēnesi. Augstskola darījusi visu pareizi, izņemot šo pirmo posmu.

«Ja pārkāpumi apstiprinās, tad augstskolai ir jāorganizē tālāk, kā šiem cilvēkiem rīkoties, lai viņi iegūtu patiešām doktora grādu. Viens ir slēgt līgumus ar citu augstskolu, otrs variants ir - pašai augstskolai sakārtot normatīvos aktus, lai viņi būtu tiesīgi šo doktora grādu piešķirt,» stāstīja IKVD vadītāja.