Pabriks: Krievijas manevri pierobežā nav nopietni draudi

Krievijas militāros manevrus Baltijas valstu tuvumā nevar uzskatīt tie ir nopietni draudi, intervijā Latvijas Televīzijai sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V). Tai pat laikā ministrs atzina, ka manevriem ir uzbrūkošs raksturs.


Kontekstā ar ASV iecerēm par militāru iejaukšanos Sīrijas konfliktā un Krievijas politiķa Vladimira ŽIrinovska izteikumiem šiem militārie manevriem sekos diplomātiski soļi.

Iepriekš ziņots, ka Vladimirs Žirinovskis augusta sākumā intervijā laikrakstam «Komsomoļskaja pravda» paziņoja, ka, atbildot uz Rietumvalstu triecienu Sīrijai, tiks okupētas un iznīcinātas Baltijas valstis, kas esot uzdrīkstējušās šo uzbrukumu atbalstīt. Žirinovska izteikumus vēlāk asi nosodīja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Pabriks norādīja, ka Latvijai nav jābaidās, taču šis gadījums parāda, ka atsevišķas Krievijas amatpersonas un politiskās aprindas mēģina taustīt situāciju. Šādas runas «noteikti nav ķertas no zila gaisa» un konkrētajās politiskās aprindās saskaņotas.

Parika ieskatā, tas liecina par zemu politisko kultūru. Būtu svarīgi, ali citas Krievijas amatpersonas nosodītu šādus izteikumus.