Partijas sola gan džezu, gan SPA, gan uzbērt slēpošanas kalnu

Banānus visiem jeb kā var nesolīt? Gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās partijas atkal ir savā zirgā, un solījumi iedzīvotājiem birst kā no pārpilnības raga. LTV raidījums “de facto”, analizējot vairāk nekā 500 partiju programmas secinājis, ka populārāko solījumu TOP 3 ir šāds:

ñ apgūt Eiropas Savienības naudu;

ñ piesaistīt novadam uzņēmējus, kas radīs darbavietas;

ñ pārskatīt, samazināt vai “iesaldēt” siltumenerģijas tarifus.

Taču, piemēram, īsta solījumu sacensība izvērsusies par to, kurš bez maksas skolās paēdinās vairāk bērnu, un zīmīgi, ka daudzu skatījumā bērnu izsalkuma līmenis starp novadiem stipri atšķiras.

Piemēram, Zaļo Zemnieku Savienība (ZZS) saraksta programmā Limbažos bezmaksas pusdienas bērniem tiek solītas tikai līdz 4.klasei, Ikšķilē ZZS tās sola jau līdz 9.klasei, bet Balvos – pat līdz 12.klasei. Tiesa, “Neatkarīgo deputātu” saraksts no Pārgaujas novada tomēr pārtrumpo visus – viņi sola, ka bez maksas skolēniem būs ne tikai pusdienas, bet arī brokastis.

Ja jūsu novadā vēl nav peldbaseina, tad zināt, tāds jums noteikti arī ir piesolīts. Būšot vēl slidotavas, slēpošanas trases, estrādes, taču vietās, kur ar to vairs nepārsteigt, partijas gājušas tālāk.

Piemēram, Grobiņā “zaļie” (LZP) sola kinoteātri. Ērgļos turpretim vietējais saraksts ar nosaukumu “Pāri kalniem” sola sarūpēt tenisa kortus.

Daugavpilī saraksts “Mana pilsēta, Daugavpils” celšot akvaparku. Bet Madonā būs boulings, to garantē ZZS, savukārt viņu kolēģi no Līvāniem sola uzbērt kalnu Līvānu hūte.

Reģionu apvienība Liepājā sola, ka no Liepājas varēs lidot kaut pa taisno uz Turciju. Bet ja jums nav kur svinēt ballīti, tad brauciet uz Tukumu, tur “Vienotība” sola iekārtot džeza klubu. Reformu partija Kuldīgā jaunajā peldbaseinā savukārt sola ierīkot SPA centru.

Partiju programmās patiesībā ir atrodams gandrīz viss, kā jums pietrūkst. Būs gan ģimenes ārsti, gan zobārsti, gan arī labiekārtoti kapi. “Saskaņas centrs” (SC) Pļaviņās sola panākt bankas filiāles atvēršanu, Apvienotais saraksts Durbē – izbūvēt optiskos sakaru tīklus kvalitatīvākam internetam, bet “Savienība Latgales sirds” Rēzeknes radīs profesionālu teātri.

Solīti arī neatkarīgi mediji (Reformu partija, Ventspils), sabiedriskais transports vasarā līdz pat trijiem naktī (“Sadarbība”, Jūrmala), bezmaksas makšķerēšana (Mūsu zeme, Alūksne), fotoradari (“Reģionu Alianse”, Jelgava) un pat dievnams Mārupē (LZP). “Vienotība” Jēkabpilī sola savukārt atjaunot skaistuma konkursu “Mis un Misters Jēkabpils”.

Savukārt nacionāļi un saraksts “Par dzimto valodu” neļauj aizmirst par simboliem. Vieni Valmierā, Vienības laukumā gatavi būvēt pieminekli “Tautas Brīvībai”, kamēr otri – Liepājā, Zaļajā birzī atkal aizdegt Mūžīgo uguni. Nacionālie spēki Pļaviņās rosināšot arī diskusiju par Jēkabpils HES būvēšanu.

Ja jums gribas teikt, ka šie visi solījumi ir kaķim zem astes, tad jāsaka, ka arī par to ir jau padomāts. SC, tieši Saulkrastos un nekur citur, sola piedāvāt klaiņojošo kaķu sterilizēšanas programmu.

Jāatzīmē, ka partiju saraksti nekautrējas nobērt savus vēlētājus ar solījumiem, lai gan lielāka daļa Latvijas novadu šobrīd dzīvo mīnusos un saņem naudu no pašvaldību izlīdzināšanas fonda.

Partijas ielīdušas arī jomās, kur to kompetence un vara nemaz nesniedzas, taču ja kas – solīto darbu termiņi visbiežāk šajās programmās nefigurē, un vēl var aizbildināties, ka viņu lieliskās idejas realizēt patraucēja tie sliktie, ar kuriem bija jādala vara.