"Lai top!" jau no 5. maija

LTV1 piedāvās intriģējošu, izglītojošu, muzikālu un pozitīvām emocijām bagātu raidījumu „Lai top!”, kas iepazīstinās ar Dziesmu un Deju svētku radīšanas procesu

Latvijas Televīzijā (LTV) - Dziesmusvētku televīzijā, gatavojoties plašai Dziesmu un Deju svētku atspoguļošanai, top jauns muzikāls raidījums, kurā kopā ar svētku kolektīviem priekšnesumus veidos sabiedrībā zināmi cilvēki un viedokļu līderi. Raidījums aptvers visus svētku darbības žanrus – kora dziedāšanu, dejas mākslu, tradicionālo mākslu, tautas tērpus, tautas daiļamata mākslu, tradicionālo kultūru un tautas amatierteātru kustību.

No 5. maija LTV1 skatītājiem būs iespēja gūt priekšstatu par Dziesmu un Deju svētku priekšnesumu veidošanas aizkulisēm, kopā ar kolektīviem un sabiedrībā populāriem cilvēkiem izdzīvojot pirmssvētku emocijas. Lai akcentētu nozīmīgā notikuma kopības sajūtu, priekšnesumu veidošanā līdzdarbosies dažādu profesiju pārstāvji, kuri iejutīsies pirmssvētku atmosfērā. Viesdalībnieki no kultūras, uzņēmējdarbības, medicīnas, mediju, sporta un citām jomām strādās kopā ar Latvijas koriem, deju kolektīviem, pūtēju orķestriem, amatierteātriem un folkloras kopām, radot kopīgas dziesmas, dejas un citus radošus priekšnesumus.

Dalībnieku sniegumu izvērtēs trīs eksperti no Dziesmu un Deju svētku kustības, bet rezultātus noteiks skatītāju balsojums. Par sirsnīgu pirmssvētku noskaņu rūpēsies arī raidījuma vadītāji – atraktīvā televīzijas personība, balvas „Žurnālistikas cerība” ieguvējs Renārs Zeltiņš un šarmantā žurnāliste Eva Ikstena – Strapcāne. Arī viņi pirmoreiz iesaistīsies Dziesmu un Deju svētku ieskandināšanā.

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku atslēgas vārds ir „Līgo – lai top!” . Līgo ir pārtapšanas, garīgas un fiziskas attīrīšanās, auglības simbols, un tulkojumā no līvu valodas nozīmē „Lai top!”. Vārdu salikums „Lai top!” iezīmē arī procesa nepārtrauktību un radošo kustību, kas precīzi raksturo iecerētā raidījumu cikla būtību - vienoties darbā, radošā procesā, lai, visiem kopā darbojoties, mācoties, mēģinot, taptu kaut kas jauns. Lai top dziesma! Lai top deja! Lai top svētki!

Nākamie raidījumi tiešraidē būs skatāmi 12., 19., 26.maijā un 2.jūnijā.

Informācija par jauno raidījumu pieejama LTV mājaslapā sadaļā „Lai top!” http://www.ltv.lv/lv/dzsv/lai-top/. Par šo un citām Dziesmu un Deju svētku pārraidēm jaunumus ir iespēja uzzināt twitter kontā @ltvsvetki.

LTV turpina sirsnīgo akciju „Mans Dziesmusvētku stāsts”, kurā aicina ikvienu veidot svētku virtuālo dienasgrāmatu, iesūtot savus stāstus, fotogrāfijas vai linkus uz pašu veidotiem video pa pastu - Rīga, Zaķusalas krastmala 3, LV-1509 - vai e-pastu - [email protected].