Pašvaldības iepirkumos uzvar partijas biedri

Viena no biežāk pieminētajām problēmām sabiedrisko mediju veiktajā iedzīvotāju aptaujā par pašvaldību darbu ir bažas par to, ka vietējās varas pasūtījumus saņem ar valdošo varu acīmredzami saistīti uzņēmēji, piemēram – partijas biedri vai radinieki. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” šovakar ziņoja par kompāniju “Līvija un ko”, kuras īpašniece ir Ogrē valdošās partijas spicē un kas piedalās un uzvar tikai Ogres novada rīkotajos iepirkumos.

Ielas, ietves, kapsētas, ūdensvadi, siltumtīkli, kanalizācija. Ne pārāk lieli, bet regulāri darbi Ogres novadā, pie kuriem konkursa kārtībā tikusi kompānija Līvija un ko”. Nelielā, vietējā Ogres kompānija pēdējos trīs gados kopumā tikusi pie 16 pasūtījumiem. To summa ir 643 592 latu. Tā ko Ogres pilsētai iepirkumu ir daudz un dažādu, tad kompānijas vārds pazūd starp citiem. Tomēr, ja paskatās no uzņēmuma puses, izrādās tas gadiem ilgi uzvar tikai un vienīgi Ogres novada rīkotajos konkursos. Un firmas apgrozījumu veido tikai pašvaldības pasūtījumi.

Kompānijas īpašniece un vadītāja Līvija Rijze ir viens no Ogrē valdošās partijas “ Ogres novadam” spices cilvēkiem, kandidējusi vēlēšanās no šīs partijas saraksta, kā arī darbojas Ogres novada uzņēmējdarbības veicināšanas komisijā. Rijze raidījumam “de facto” atklāj, ka nemaz necenšas iegūt pasūtījumus ārpus Ogres novada, jo tas firmai ir pietiekami sarežģīti dažādu iemeslu dēļ.

Rijze, vaicāta par partijas ietekmi uz panākumiem konkursos, atbild, ka tas ir jocīgs jautājums. Turklāt viņa ne pati gājusi vietējā politikā, bet partija viņu aicinājusi: “Sievietēm smadzenes ir mazākas bet efektīvākas. Un esmu tas biedrs, nevis lai man palīdzētu mēra partija, bet lai es palīdzētu vīriešiem. Lai ar savu redzējumu var īstenot.”

Turpat partijas “Ogres novadam” spicē grozījies arī Pēteris Bužers, kurš vada lielās ceļubūves kompānijas “ACB” Ogrē izvietoto meitas firmu “Ceļdaris”. Tā pēdējos četros gados saņēmusi vairāk nekā 12 pasūtījumus par vismaz diviem miljoniem latu, bet kopā ar citiem kompanjoniem uzvarēto pasūtījumu skaits un apjoms ir pat lielāks.

Ogres mērs Edvīns Bartkevičs noliedz jebkādu partijas ietekmi uz konkursu rezultātiem, iesaka partijas piederībai nepievērst uzmanību un uzsver, ka galvenais ir tas, ka šie cilvēki ir vietējie un ka Ogrē vietējām kompānijām ir zināmas priekšrocības: “Privilēģija šiem vietējiem uzņēmējiem ir tā, ka viņi labi zina šos Ogres apstākļus. (..) Kas ir te Ogrē, un kam to maizīti vajag, tas jau skrien apkārt un pēta, kādi darbi būs vajadzīgi, kas tur būs, kas nebūs, cik strādnieku vajag. Kādi būs noteikumi, vai būs, un seko līdzi.”

Ogres situācija gan nav unikāla. Tā Rīgā pie mikroautobusu pakalpojumu nodrošināšanas tika firma “Rīgas Mikroautobusu Satiksme”, kas bijusi cieši saistīta ar pilsētā valdošā partiju tandēma - “Saskaņas Centrs” un “Gods kalpot Rīgai” spices cilvēkiem. Pie aizvien jauniem pasūtījumiem tiek “Pilsētas līnijas”, kurā īpašnieku pulks mainījies reizē ar varu pilsētā. Vispār bez konkursa rīkošanas pie ekskluzīvas iespējas apkalpot vērienīgus apdrošināšanas līgumus Rīgas pašvaldības sabiedrībās tika Rīgas mēra Nila Ušakova padomnieka Ērika Teilāna dzīvesbiedrei piederoša firma “Attollo brokers”.

Apdrošināšanas brokeru gadījumā izmainīja likumu, lai nākotnē līdzīgas situācijas novērstu. Bet politiķi nebūt nesteidzas mainīt iepirkumu likumu. Grozījumi, kam bija jāparedz lielāka amatpersonu atbildība par konkursa norises gaitā pieļautām atkāpēm, iestrēguši Saeimā. Un patiesībā jau visbiežāk šādos gadījumos formāli un likuma priekšā viss ir vislabākajā kārtībā. Arī Ogrē sūdzību par konkursu norisi ir maz. Uz jautājumu, vai Ogres mērs ir sekmējis firmas “Līvija un ko” biznesu, Bartkevičs atbild: “Mēs labprāt to darītu. Bet diemžēl mēs strikti ievērojam tos likuma rāmju iepirkumos, kas mums ir uzlikti. Bet mēs ļoti labprāt atbalstītu savus uzņēmējus, jo viņi šeit dod darbavietas vietējiem iedzīvotājiem.”

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā atzīst, ka iepirkumu joma, lai arī ar augstu risku, ir samērā grūti kontrolējama un biroja praksē saistībā ar šo jomu bijis tikai 21 kriminālprocess. Uzņēmēji, īpaši no reģioniem, ne labprāt sūdzas pat tajos gadījumos, kad varbūt ir pamats to darīt, jo baidās, ka viņus varētu atšifrēt, un tad visi vārti uz pasūtījumiem varētu aizvērties. “Šī ir tāda joma, kur būtiska ir pašu uzņēmēju vēlme šo vidi sakārtot un nodrošināt to, lai konkurence būtu godīga un šie procesi caurspīdīgi, tāpēc uzņēmējiem nevajadzētu klusēt,” norāda KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča.

Politiskā piederība nav un nevar būt kritērijs, lai ierobežotu kāda pretendenta dalību konkursos. Tomēr šī politisko simpātiju sakritību virkne iedzīvotājiem ir kā uz delnas un liek izdarīt savus secinājumus.