Uz Talsiem atceļojusi mikroskopiska izstāde

No 21. maija Talsu novada muzejā Muižas telpā ir apskatāma armēņu mākslinieka Eduarda Kazarjana mikro miniatūru izstāde „Brīnumpasaule”.

No 21. maija Talsu novada muzejā Muižas telpā ir apskatāma armēņu mākslinieka Eduarda Kazarjana mikro miniatūru izstāde „Brīnumpasaule”.

E. Kazarjans ir radījis unikālus un izpildījuma tehnikas ziņā neatkārtojamus mākslas darbus, kuri pārsteidz ar saviem mazajiem izmēriem. Mini eksponāti ir ievietoti īpašās stikla kolbās un apskatāmi tikai ar spēcīgu mikroskopu palīdzību.

Katra miniatūra ir īsts šedevrs, kas atklāj neparastu talantu un cilvēka pārsteidzošās iespējas. Visas mikrominiatūras izgatavotas ar rokām, izmantojot īpašu autortehniku, kurai nav analogu visā pasaulē. Aiz katras miniatūras slēpjas milzīgs darbs apvienojumā ar fantāziju un neticamu izturību – strādājot ar mikroskopu un unikāliem, ar neapbruņotu aci nesaskatāmiem materiāliem un instrumentiem. Meistars pats darinājis instrumentus no izturīga tērauda un mākslīgo dimantu atlūzām, kā arī no dažādiem viegli pieejamiem materiāliem (piemēram, otiņa, ar kuru viņš zīmējis slavenību portretus uz rīsa graudiem, ir 1/100 no cilvēka mata). Dažkārt instrumenta izveidošanai vajadzīgs ilgāks laiks nekā paša šedevra radīšanai. Lai panāktu vajadzīgo rezultātu, jāstrādā režīmā starp sirdspukstiem, cenšoties kustināt pirkstus vienā ritmā ar elpu un plakstiņu trīsām. Tikai tā iespējams radīt apkaltu zelta blusu cilvēka mata galā.

Savulaik Kazarjans kļuvis slavens ar to, ka uzgleznojis uz rīsa grauda tā šķērsgriezumā „Monas Lizas” kopiju, kas tagad glabājas Luvrā. Ginesa rekordu grāmatā viņš iekļuvis ar to, ka ir radījis pasaulē mazāko vijoli, uz kuras var spēlēt. Brīnuminstrumenta garums ir tikai 7 mm. Mākslinieka izmantotie materiāli ir visdažādākie – šujam adatas, sērkociņi, cilvēku mati, dzintars, zelts, magoņu sēkliņas, rīsu graudi, ziloņkauls un zivju zvīņas.

Video: Talsu TV