Pārkāpumi brīvostā neliegs tās vadītājam saņemt prēmiju

Rīgas brīvostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam un viņa vietniekam Aigaram Pečakam Rīgas brīvostas 2013.gada budžetā apstiprinātas dāsnas prēmijas vairāku desmitu tūkstošu latu apmērā, šovakar vēsta LTV raidījums “De Facto”. Turklāt šobrīd amatpersonas arī nesniedz skaidru atbildi, vai pārvaldnieks vispār šādu prēmiju būtu pelnījis, ņemot vērā Valsts kontroles (VK) revīzijā konstatētos pārkāpumus brīvostā.

“De Facto” rīcībā esošie dokumenti liecina, ka brīvostas valde, apstiprinot šā gada budžetu, arī apstiprinājusi vienreizējās prēmijas apmēru Loginovam par ostas darba rezultātiem – 48 075 latus. Budžetā Loginova mēnešalga paredzēta Ls 3 500, plus vēl ikmēneša piemaksa 50% apmērā no mēnešalgas jeb 21 000 latu šajā gadā. Visu kopā skaitot, tostarp nodokļus – Leonīds Loginovs šajā gadā brīvostai izmaksās 149 144 latu.

Šādi paši bonusi paredzēti arī Loginova vietniekam – Aigaram Pečakam. Arī viņam līdzās 3 014 latu lielajai algai noteikta ikmēneša piemaksas pusalgas apmērā kā arī atvaļinājuma pabalsts un prēmija no ieņēmumiem – 32 050 latu. Pečaks Rīgas brīvostai šogad, saskaņā ar valdes apstiprināto budžetu, izmaksās 116 834 latu.

“Mums bija diezgan grūti izsekot šīm te piemaksu sistēmām un arī piemaksām par kvalitāti, kas tiek maksāta katru mēnesi, novērtējot cik pamatots. Šo sistēmu, kas valda Rīgas brīvostā, es noteikti nesauktu kā īpaši caurspīdīgu,” raidījumam sacīja Valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Vai pēc revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem tiešām vēl būtu jāmaksā prēmijas par labu darbu? Brīvostas valdes locekļi apgalvo – par to vēl neesot lemts, bet diez vai. Taču “De Facto” rīcībā esošās ziņas liecina, ka prēmijas visticamāk maksās tik un tā. Tās paredz ar pārvaldnieku noslēgtais darba līgums un izstrādāto formulu būšot grūti mainīt.

“Pārvaldnieka algu noteica 1998.gada 10.marta sēdē. Attiecīgi pēc tam tika slēgts darba līgums, bet šobrīd es tiešām neesmu gatava atbildēt. Es zinu tikai to, ka kopš 2001. gada pārvaldnieka atalgojums nav mainījies,” stāstīja brīvostas Sabiedrisko attiecību departamenta direktore Anita Leiškalne.

Prēmijas un piemaksas saņem arī pārējie ostas administrācijas darbinieki. Un valsts kontrole norādījusi, ka bonusu sistēmai trūkst kritēriju, kā arī brīvostas pārvalde, pretēji likuma prasībām, joprojām savā mājas lapā nepublicē atalgojuma lielumus. Visticamāk, brīvostā piemaksas ir nevis motivācija par sekmīgāku darbu, bet gan veids, kā vienkārši maksāt lielākas mēnešalgas.

Arī Leiškalne neslēpa, ka ar šo piemaksu rēķinās un atzina, ka vēl ne reizi nav bijis mēnesis, kad viņa piemaksu nebūtu saņēmusi. Vaicāta, no kā šī piemaksa ir atkarīga, Leiškalne atzina, ka “no mana tiešā priekšnieka.”

Brīvostas valdi vada Andris Ameriks. Viņš sola jautājumu par Loginova prēmiju vērtēt, taču viņam gan šķiet - kamēr par pārkāpumiem nav prokuratūras atzinu, vērā ņemami esot vien ostas darba rezultāti. “Tas ir saistīts ar to, kāds ir ostas rezultāts. Ja ostas rezultāti ir ar mīnusa zīmi, tad nekādu prēmiju nav, tad arī bonusu nav. Ja šis pieaugums ir. Pagājušogad šis pieaugums bija liels. Mēs visi lepojamies ar to,” “De Facto” sacīja Ameriks (GKR).

Tikmēr Satiksmes ministra pārstāve brīvostā Džineta Innusa atzina,ka “neņemšos vērtēt, pirms neesam valdes sēdē šo jautājumu izskatījuši, pagaidām nekādas diskusijas par to, ka mēs varētu lemt par prēmiju, nav bijušas, tiešām šis jautājums ir jāskata kontekstā ar notikušajiem faktiem”.

Satiksmes ministra pārstāve brīvostas valdē arī ir to skaitā, kuri rosina Loginovu atlaist, turklāt esot jāvērtē arī citu brīvostas administrācijā strādājošo atbildība, jo pārkāpumu nav tādi, kurus varētu ignorēt. “Ļoti nopietni, ļoti nopietni, pārmetumi ir ļoti nopietni,” sacīja Innusa.

Saistībā ar revīzijā konstatēto, Valsts kontrole lieto apzīmējumus – izšķērdēta, nelikumīgi un nelietderīgi tērēta, darbinieki ar ostas līdzekļiem rīkojušies nolaidīgi un ostā nav nodrošināta vienlīdzīga, tiesiska un atklāta attieksme pret visiem komersantiem. Vai notikuši noziegumi – to tagad vērtēs prokuratūra.

Brīvostas pārvaldnieks par revīzijā konstatēto gan vīpsnā, sakot, ka “cilvēki galu galā, ja ir dzimuši, lai dzīvotu, nevis stulbi un kaut kādā veidā tendenciozi lūrēt uz kaut kādu stabu un neko nedarīt šajā dzīvē.”

Leonīds Loginovs Rīgas brīvostā saimnieko jau gandrīz 15 gadus. Amatā viņam izdevies noturēties neatkarīgi no tā, kāda partija saimniekotu Rīgas domē vai būtu pie varas valdībā. Pats Loginovs reiz kādā intervijā “De Facto” neslēpa, ka tas tā iespējams ir tāpēc, ka viņš bez sekām prezidentiem un premjeriem, arī ostas valdei varot pateikt, ka “viņi ir vai nu duraki, vai mazattīstīti”.

“Tas, ka Loginovs vīpsnā, ir ieskaidrojams ar to, ka viņam ir tādas visatļautības sajūta, kas viņam ir radusies. Un tas man arī neizbrīna tāpēc, ka arī paanalizējot to situāciju, kādu mēs revīzijas laikā sapratām, ka Rīgas brīvosta pārvaldē ir diezgan tāda noraidoša attieksme pret tiesu lēmumiem. Arī tos viņi neņem vērā,” stāstīja valsts kontroliere.

Krūmiņa norāda uz brīvostā valdošo visatļautību un šķiet, ka tik drīz tajā arī nekas nemainīsies. Brīvostas valdē strādā 8 locekļi – 4 pārstāv valsti, vēl 4 Rīgas domi. Valsts pārstāvji lēmuši, ka Loginovam darbs būtu jāatstāj, taču grūti iedomāties, ka šādu lēmumu atbalstīs domes izraudzītie valdes locekļi ar Ušakova un Amerika tandēmu priekšgalā. Dažus mēnešus pirms pašvaldību vēlēšanām tā būtu atzīšanās nespējā pietiekami kontrolēt līdzšinējo ostas darbu un diez vai galvaspilsētā valdošie politiķi šādi būs gatavi bojāt savu noslīpēto bedrīšu lāpītāju un lentīšu griezēju tēlu.