Raidījumā "100g kultūras" - Alvja Hermaņa izrāžu skate Amsterdamā

Īpašs „100g kultūras” raidījums trešdien, 13. martā, pulksten 19.30 tiks veltīts režisora Alvja Hermaņa izrāžu skatei, kas no 2. marta līdz 6. aprīlim notiek Amsterdamā, vecākajā Nīderlandes teātrī „Stadsschouwburg”.

Īpašs „100g kultūras” raidījums trešdien, 13. martā, pulksten 19.30 tiks veltīts režisora Alvja Hermaņa izrāžu skatei, kas no 2. marta līdz 6. aprīlim notiek Amsterdamā, vecākajā Nīderlandes teātrī „Stadsschouwburg”.

Teātra izrāžu skatē „Brandstichter 2013: Alvis Hermanis” Jaunais Rīgas teātris viesojas ar izrādēm „Klusuma skaņas”, „Garā dzīve”, Vīnes Burgteātris - „Tēvi” (ar Gundaru Āboliņu un Juri Baratinski), Berlīnes „Schaubühne” - Maksima Gorkija „Vasarnieki” un Minhenes „Kammerspiele” teātris - M. Gorkija „Vasa”. Jaunā Rīgas teātra izrādes notika 7. un 8. martā, kad tika rādītas „Klusuma skaņas”, savukārt 25. un 26. martā skatītājiem tiks piedāvāts viens no teātra ārzemju turnejās visvairāk rādītajiem iestudējumiem, izrāde „Garā dzīve”.

Ar skates norisi, kā arī skatītāju, rīkotāju un paša režisora viedokļiem būs iespēja iepazīties trešdien raidījumā „100g kultūras Eiropā”, kas tiek veidots sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā. Raidījumu cikla mērķis ir iepazīstināt ar Latvijas kultūras sasniegumiem Eiropā. Pirmais raidījums vēstīja par mūsu delegācijas panākumiem Berlīnes 63. kinofestivālā.

Skates kurators Renē van der Plujim raidījuma vadītājai Kristīnei Želvei uzsvēra: „Ja mēs palūkojamos Eiropas kontekstā - kuri režisori šobrīd ir topā, tad Alvis Hermanis noteikti būs pirmajā trijniekā. Vai pieciniekā – manā vērtējumā. Galvenokārt tāpēc, ka viņa režijas stila amplitūda ir ļoti plaša. Protams, viņa rokraksts vienmēr būs atpazīstams, bet viņa iestudējumi pārsteidz ar lielu dažādību. Hermanis spēj iestudēt gan pasaules literatūras klasikas tekstus, gan improvizācijas projektus vispār bez teksta. Vismaz es nezinu nevienu citu režisoru, kas spēj strādāt abos šajos virzienos – ir režisori, kas spēj vienu, ir režisori, kas – otru, bet ne abus kopā.”

Par darbu kopā ar Alvi Hermani stāstīs arī aktieri, piemēram, Sebastians Švarcs, kurš spēlē izrādē „Vasarnieki”: „Šī ir mana otrā sadarbība ar Alvi Hermani, pagājušajā gadā mēs kopā strādājām pie „Oņegina” iestudējuma Berlīnē. Tā bija laba pieredze, jo Alvis strādā ļoti atšķirīgi no citiem Vācijas režisoriem. Viņš īsti nezina vācu valodu, bet ļoti pievērš uzmanību tam, kā mēs domājam, kā runājam, ieklausās valodas melodijā. Viņa stiprā puse ir darbs ar emocijām, tām viņš pievēršas daudz vairāk nekā vācu režisori.”