Latvija "World Expo 2015" piedalīsies ar moto "Dzīvības drava"

Starptautiskā izstāde «World Expo 2015» notiks no 2015.gadā no 1.maija līdz 31.oktobrim Itālijas pilsētā Milānā. Latvija tajā piedalīsies ar ekspozīciju, kuras moto būs «Dzīvības drava», ekspozīciju veltot medus un biškopības tēmai.

Starptautiskā izstāde «World Expo 2015» notiks no 2015.gadā no 1.maija līdz 31.oktobrim Itālijas pilsētā Milānā. Latvija tajā piedalīsies ar ekspozīciju, kuras moto būs «Dzīvības drava», ekspozīciju veltot medus un biškopības tēmai.

«Mums ir pirmās aplēses par izstādes dalību, jo izstādes organizētāji sagatavojuši paraugtāmi, pēc kuras plānot izmaksas – cik maksās laukums, cik maksās būvniecība, kādas ir izmaksas uz vietas – tas orientējoši rāda, ka izstāde varētu izmaksāt 4 miljonus latu. Mēs domājam, ka šīs izmaksas vēl samazināsies. Izmaksas Šanhajas izstādē bija 3,5 miljoni latu,» intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce.

Saskaņā ar aprēķiniem kopējās provizoriskās projekta izmaksas sastāda 4 023 600 latu, no kuriem investīcijas 1,928 miljoni latu un ekspluatācijas izmaksas 2,095 miljoni latu miljoni latu. No izmaksās 2013.gadā nepieciešami 5% tehniskā projekta izstrādei un saskaņošanai Milānā, marketingam un komunikācijai. 2014.gadā nepieciešami 45% finansējuma paviljona celtniecībai, marketingam un komunikācijai. Savukārt 2015.gadā nepieciešami atlikušie 50% finansējuma paviljona ekspozīcijas iekārtošanai, ekspluatācijai un nojaukšanai.

Šoreiz nāksies, atšķirībā no iepriekšējās reizes, plānot šos izdevumus no valsts budžeta.

«Mēs esam izvērtējuši iespēju, ka varbūt kādu daļu no izstādes izmaksām varēs segt no piesaistītajiem privāto personu ziedojumiem. Būs arī ienākumi no pašas izstādes – par telpu iznomāšanu un tamlīdzīgām lietām, bet tie segs nelielu daļu no kopējām izmaksām,» sacīja J.Pūce

Ekonomikas ministrija sagatavoto priekšlikumu Latvijas valsts dalībai izstādē «World Expo» iesniegusi izskatīšanai valdībā, aicinot lemt par tālākajiem izdevumiem un finansējumu.

Latvijas ekspozīcijas izvēlētās tēmas moto ir «Dzīvības drava» («Apiary of life»). Kā ekosistēmas paraugs ir izvēlēta bišu drava, jo trīs no tās sastāvdaļām ir būtiskas cilvēces sekmīgai tālākai pastāvēšanai: bites, ūdens un cilvēks. Ar šo tēmas pieteikumu Latvijas plāno uzrunāt tādas globālās tēmas kā vides aizsardzība, bioloģiskā daudzveidība, materiālo un nemateriālo procesu vienotība un mijiedarbība, ekosistēmiskā domāšana.

Izstādes «World Expo 2015» pamattēma ir «Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei». Izstādes rīkotāji aicina fokusēties uz pārtiku un tās nozīmi ilgtspējīgas globālās attīstības nodrošināšanā, ietverot tādas tēmas kā pārtikas tehnoloģijas un kvalitātes kontrole, inovatīvu risinājumu veicināšana pārtikas piegādes ķēdē, veselīgs dzīvesveids un slimību novēršana ar pareizu ēšanu u.tml.