Personība. 100 g kultūras. Bīskaps un mācītājs Pēteris Sproģis

Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis ir spēcīga personība, viņš iedvesmo ne tikai topošos mācītājus un savas draudzes locekļus. Viņa talants ir spējā dziļi izjust cilvēkus, analizēt sabiedrībā notiekošo un aizraut citus ar savām idejām.

Bērnībā Pēteris Sproģis gribēja būt dārznieks, vecāki pie mājas Ventspilī viņam bija atvēlējuši pašam savu puķu dobi. „ Katram bērnam vajadzētu savu dobi,  tās kopšana ļoti daudz iemāca par dzīvi, radošumu un atbildību,” atzīst Pēteris .

Teoloģiju Pēteris Sproģis studēja vispirms Latvijā, tad  ASV, kur ieguva teoloģijas maģistra grādu. Kad Ainars Baštiks iesaistījās politikā, Pēteris Sproģis kļuva par Rīgas Mateja baptistu draudzes pirmo mācītāju. Šajos gados šī baznīca ieguvusi otro elpu. Kā bīskaps Pēteris Sproģis ir darbojies trīs virzienos – jaunu draudžu dibināšanā un to stiprināšanā , kā arī jaunu garīdznieku un vadītāju sagatavošanā. Viņa vadībā ir dibināts Baltijas Pastorālais institūts.

Pēteris Sproģis  ir realizējis vēl vienu vērienīgu ideju. Līdzās atjaunotajam dzimtas īpašumam Užavā ir tapusi nometņu vieta „Ganības”, kur notiek dažādi pasākumi - koncerti, dievkalpojumi, konferences, arī  vasaras nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām. Pēteris ir īstenojis savu vīziju par siena šķūni - lielu, modernu  multifunkcionālu telpu,  piedaloties tās plānošanā, dizaina  un tehnisko jautājumu risināšanā.

Pēteris ir arī  četru bērnu tēvs. Pirms dažiem gadiem viņa ģimene piedzīvoja traģēdiju, pēkšņi zaudējot savu  meitiņu Bellu.

„Cilvēks nevar atbildēt uz jautājumiem, par kuriem klusē pat Dievs…

Nevis atbildes mūs dara  garīgi apskaidrotus, bet pareizie jautājumi. Mums ir tendence atbildes vienkāršot, sākt tiražēt, tad ticību viegli aizstāt ar dogmām. Bet ticība ir kaut kas vairāk kā atbilde. Palikt meklējumā arī tad, kad nesaproti – tā ir ticība”. / P.Sproģis/