Personība.100g kultūras. Maija Tabaka. Paradīzes putna lidojums

Kad viņai skolā zīmēšanā lika trijniekus, tas kļuva par atspēriena punktu, lai Rīgas Pionieru pils pulciņā nokļūtu pie mākslinieka Ausekļa Baušķenieka. Kara laika bērns – māksliniece Maija Tabaka. Viņas mamma – prasmīga modiste un šuvēja - ar adatiņu spēj izglābt ģimeni no bada, un meitas vienmēr ir sapucētas. Tēvs – būvinženieris - iemāca tiekties pēc izglītības un izrauties no pelēkās ikdienas. 

No „franču grupas” laikiem Latvijas Mākslas akadēmijā līdz pat šodienai māksliniece aktīvi strādā un disciplinē sevi darbam. Alkohols vai cigaretes - kā daudziem citiem bohēmā ierautajiem puķu bērniem - nav viņas sabiedrotie. Tikai regulārs ikdienas darbs pie molberta. Spilgta portretētāja un unikālu, sirreālu pasaules ainavu radītāja. „Paradīzes putns”, sapņotāja un vērotāja, kā no citas planētas – tā viņu raksturo jaunības dienu draugs mākslinieks, Rundāles pils saimnieks Imants Lancmanis. Tikšanās Rundāles pils rožu dārzā atklāj abiem ko negaidītu par laiku pirms vairāk kā piecdesmit gadiem.

Raidījumā „Personība.100g kultūras” 3.oktobrī – leģendārā, ekstravagantā, Latvijas mākslas telpā skatītāju visiecienītākā māksliniece pusgadsimta laikā, pie kuras izstādēm veidojušās garas rindas. Gleznotāja Maija Tabaka.