Ēdiens aprakstos un pētījumos pusgadsimta garumā

Virspusēji skatoties, ēdiens var šķist pārāk nenopietns un ikdienišķs pētījuma objekts, taču, paraugoties uz to ar ieinteresēta pētnieka acīm, atklājas ļoti saistoša un daudzveidīga informācija, ko ar ēdiena un ēšanas prakšu starpniecību varam uzzināt par kultūru, laiku un cilvēkiem. Šoreiz raidījumā “Virtuves sarunas” – par etnoloģijas pieeju ēdienam un to, kā pēdējā pusgadsimta laikā mainījušies ēdiena pētījumu virzieni un mērķi Latvijā un ārpus tās. Dzirdēsiet interviju ar nīderlandiešu viduslaiku vēsturnieci Johannu Mariju van Vinteri par to, kā 1960. gados savā virtuvē kopā ar dažiem brīvprātīgajiem studentiem viņa pievērsusies viduslaiku recepšu īstenošanai un tas bijis sākums ēdiena pētīšanai daudzu gadu garumā. Raidījuma otrajā daļā par uztura pētījumiem Latvijā stāstīs etnogrāfe, habilitēto zinātņu doktore Linda Dumpe - intervijas gaitā ieskatīsimies etnogrāfijas attīstībā Latvijā 20.gs. otrajā pusē un klausīsimies atmiņās par etnogrāfiskajām ekspedīcijām.
Komentāri

Kategorijas