Kas jāmaina Latvijas sportā? - Biatlona ziedojumu kampaņa: vai tiešām tik grūti ar naudu?

Kas jāmaina Latvijas sportā. Plašu rezonansi sabiedrībā izraisījis Latvijas biatlona federācijas izsludinātā ziedojumu vākšanas kampaņa, lai sportistu nokļūtu Ziemeļamerikā . Par to neizpratnē ir starptautiskā federācijā, jo atbalsts nacionālajām federācijām ir gana dāsns, tāpat kā prēmijas par augstām vietām sportistiem. Kā ir patiesībā ar naudu biatlonā – to pēta Maris Priekulis, Juris Valdovskis un Raimonds Rudzāts.

Latvijas Biatlona federācija vērsusies pie sabiedrības ar aicinājumu ziedot naudu, lai Latvijas izlase varētu apmeklēt sezonas noslēdzošos divus Pasaules kausa posmus Ziemeļamerikā. Kā nepieciešamā summa minēti 60 tūkstoši eiro. 

Par Latvijas federācijas naudas grūtībām pārsteigta ir Starptautiskā Biatlona savienība. Tās ģenerālsekretārs Makss Kobs norāda, ka Latvija nav lūgusi finansiālu palīdzību un nav arī informējusi par grūtībām. 

Intervija - Makss Kobs, Starptautiskās Biatlona savienības ģenerālsekretārs

"Mēs sniedzam ievērojamu papildu atbalstu. 1700 eiro sportistam pienākas katrā pasaules kausa posmā, tātad Ziemeļamerikas divos posmos – divtik liela summa. Vēl papildu 1700 eiro piešķiram katram sportistam no Eiropas nacionālajām federācijām ceļošanai uz Ziemeļameriku."

Kobs piebilst, ka Andrejam Rastorgujevam kā Top-25 sportistam Starptautiskā Biatlona savienība sacensībās apmaksā arī naktsmītnes un ēdināšanu. Kopumā Starptautiskā Biatlona savienībā Latvijai pērn izmaksājusi 372 tūkstošu eiro lielu dotāciju. Latvijas Biatlona federācija ik gadu ir starp piecām starptautiski visdāsnāk dotētajām Latvijas sporta federācijām, nereti šajā rādītājā ieņemot otro vietu aiz Latvijas Futbola federācijas. 

Intervija - Makss Kobs, Starptautiskās Biatlona savienības ģenerālsekretārs

"Mēs piešķiram vairāk nekā 5000 eiro katram sportistam, lai viņš varētu doties uz Ziemeļamerikas pasaules kausa posmiem. Uzskatu to par ļoti spēcīgu atbalsta līmeni."

Latvijas Olimpiskās komitejas apkopotā informācija liecina, ka pērn dažādās programmās tā Biatlona federācijai piešķīrusi 148 tūkstošus eiro, bet Biatlona federācija norāda, ka kopsumma pat sakrājusies nedaudz lielāka. Vēl nepilnus 20 tūkstošus eiro biatlons saņēma no Latvijas Sporta federāciju padomes federācijas pamatdarbībai. Tāpat saņemtas dotācijas dažādu pasākumu rīkošanai. Biatlona federācija nav bijusi arī uzņēmēju apdalīta. Jaunākais publiski pieejamais gada pārskats par 2022. gadu liecina, ka ziedojumos saņemti 115 tūkstoši eiro. Federācija skaidro, ka aptuveni 50% no ziedojumiem bija mērķēti Eiropas junioru čempionātam Madonā, 20% konkrētiem sportistiem, bet 30% federācijas darbībai kopumā.

Ar aktuālās ziedojumu kampaņas palīdzību dalībai gaidāmajos Ziemeļamerikas posmos līdz 22. februārim bija saziedoti jau 13 tūkstoši eiro. Vairākus ziedot gribētājus gan mulsinājis fakts, ka ziedojumi tiek vākti caur "Paypal" platformu, nevis aicinot ziedot uz federācijas kontu vai izmantojot vietējo Ziedot.lv platformu.

https://www.sudzibas.lv/latvijas-biatlona-federacija-velos-ziedot-bet-ne-jau-izmantojot-paypal-c2413940

Nozares eksperti Latvijas Televīzijai norādīja, ka nekas nelikumīgs tas nav, bet pastāv risks zaudēt sabiedriskā labuma organizācijas statusu, ja konts netiks pienācīgi uzrādīts atskaitēs Valsts Ieņēmumu dienestam. Biatlona federācija klātienes intervijai nepiekrita, pamatojot to ar lielo aizņemtību, bet uz Latvijas Televīzijas jautājumiem atbildēja rakstiski.

Latvijas Biatlona federācija

"Šāda sistēma izvēlēta, jo tā pieejama visā pasaulē, tajā skaitā ASV, Kanādā, kur caur Amerikas latviešiem aicinām atbalstīt mūsu komandas startus Pasaules kausa posmos. Ērtība, ātra izveide un iespējas aktivizēšana biatlons.lv, saprotama un viegla lietošana, iespēja ziedot iekļaujot komisijas maksu, ko lielākā daļa ziedotāju arī izmanto, vienlaikus iespēja veikt ziedojuma maksājumu uz federācijas bankas kontu ir pastāvīga."

Šī nav pirmā reize, kad Latvijas Biatlona federācija aicina sabiedrību ziedot startiem Ziemeļamerikā. 2022. gadā tika lūgts saziedot 35 tūkstošus eiro dalībai pasaules junioru čempionātā Jūtā. Saziedoti tika vien nepilni divi tūkstoši eiro, tomēr Latvijas junioru izlase čempionātā startēja. Lai arī sacensības sen kā noslēgušās, ziedojumu kampaņa joprojām ir aktīva un sabiedrība var ziedot arī šim mērķim.

https://www.gofundme.com/f/latvia-biathlon-youth-jr-world-championships

Šonedēļ Izglītības un zinātnes ministrija publiskoja valsts finansējuma sadalījumu visām sporta federācijām. Biatlona federācija nav iekļuvusi starp piecpadsmit prioritārajām un kopumā atrodas visai zemu Latvijas sporta federāciju rangā. Federācijas pamatdarbības nodrošināšanai biatlons no valsts šogad saņems nepilnus 27 tūkstošus eiro. Lielāku finansējumu izpelnījusies vesela virkne sporta veidu, kuru panākumi nav iemantojuši plašu popularitāti sabiedrībā. Piemēram, Latvijas Aeroklubs, Latvijas Disku sporta savienība, Latvijas Makšķerēšanas sporta federācija, šaha un dambretes federācijas, tāpat arī biljarda federācija rangā šogad augstāk.

Papildus finansējums biatlonam būs pieejams no dažādām Latvijas Olimpiskās komitejas programmām, bet tā apmērs joprojām nav zināms. Valsts budžeta līdzekļus 2024. gadam sporta organizācijas joprojām nav saņēmušas.