Adreses. Rīgas senās koka arhitektūras izdzīvošanas iespējas mūsdienās

Raidījuma «Adreses» 12. oktobra sērija apskata īpaši sāpīgu tēmu – Rīgas senās koka arhitektūras izdzīvošanas iespējas mūsdienās - Rīgas nomalēs -  Maskavas forštatē un Ķīpsalā. Abas apkaimes no bagātā Rīgas centra savulaik atšķēlis progress. 

Zvejnieku un strūdzinieku Ķīpsalu no Rīgas atdalīja daudzu gadsimtu lielākā Rīgas transporta maģistrāle Daugava, savukārt krievu un ebreju tirgoņu Maskavas forštati – 19.gadsimta progresa vēstnesis dzelzceļš. Šodien abās apkaimēs no bijušo laiku autentiskās auras paliek arvien mazāk liecību. Ķīpsalā zvejas laivu steķus nomainījušas miljonāru jahtu piestātnes un zivju kūpinātavu vietā plešas dārgi ainavu dārzi. Maskačkā kādreiz turīgo pilsētnieku mājas apdzīvo Rīgas nabadzīgākie iedzīvotāji vai bezpajumtnieki vai arī tās iznīcina pavisam – ugunsgrēkos un pamestībā.

Kur vecajām koka mājām ir lielāka iespēja uzturēt dzīvu Rīgas šarmu un unikalitāti? Adrešu autors Mārtiņš Ķibilds skaidro kopā ar savu šīs sērijas ceļabiedru, meiteni ar Maskavas forštates gēnu asinīs Māru Upmani – Holšteinu.